
Pauliina Valtasaari
Mitä on työnohjaus?
Työnohjaus on oppimisprosessi, jossa tutkitaan työhön liittyviä kysymyksiä. Työnohjaajana tehtäväni on auttaa sinua löytämään omaan tilanteeseesi sopivia ratkaisuja, ei antaa valmiita vastauksia. Työnohjaus on aina luottamuksellista, ja se soveltuu yksilöille, ryhmille ja työyhteisöille. Yksilötyönohjauksessa voimme keskittyä luottamuksellisesti henkilökohtaisiin kokemuksiisi ja kysymyksiisi, kun taas ryhmämuotoisen työskentelyn voima on inhimillisten kokemusten jakamisessa ja erilaisten näkökulmien ymmärtämisessä. Työnohjausprosessi voi kestää muutamasta tapaamiskerrasta useaan vuoteen.
Monet tutkimukset ja käytäntö osoittavat, että työnohjaus tukee oppimista, parantaa johtamis- ja yhteistyötaitoja sekä kirkastaa tavoitteita niin yksilö- kuin organisaatiotasolla. Työnohjaus voi vahvistaa ammatillista identiteettiä, työssä jaksamista ja työn laatua sekä parantaa työyhteisön ilmapiiriä.
Työnohjauksessa on mahdollista käsitellä esimerkiksi seuraavia aiheita:
-
työyhteisöön liittyvät kysymykset
-
johtamisen kysymykset
-
työn kuormitustekijät
-
itsensä johtaminen
-
työroolit ja työnkuvat
-
ammatilliset tavoitteet
-
eettiset kysymykset
Työnohjaus ei sovellu ainoaksi tukimuodoksi silloin, kun kyse on epäasiallisesta kohtelusta, konflikteista tai organisaation rakenteellisista ongelmista. Näissä tilanteissa työntekijöille ja esihenkilöille voidaan tarjota työnohjausta jaksamisen tueksi.
Lue lisää työnohjauksesta:
https://www.suomentyonohjaajat.fi/tyonohjaus
Muusikoiden työnohjausmetodi
Olen kehittänyt väitöstutkimuksessani muusikoille suunnatun työnohjausmetodin, jotta muusikon työn erityispiirteet ja alan kulttuurinen konteksti tulisivat huomioiduiksi riittävän tarkasti. Kehittämäni työnohjausmetodi perustuu muusikoiden parissa keräämääni haastattelu- ja interventioaineistoon.
Työnohjausmetodini viitekehys on kognitiivis-psykodynaaminen, ja sen juuret ovat syvällä humanistisessa ja psykologisessa tutkimuksessa. Käytän avoimen keskustelevan työotteen rinnalla kognitiivisen lyhytterapian ja Gestalt-terapian menetelmiä.